Metin Türleri Test-5

Karma Test

1. Bugünlerde sıkça duyduğumuz “Nerede o eski bayramlar?” sorusunu ben de kendime sorar oldum. Bayramların o tatlı telaşı yok olmaya başladı. Artık ne büyükler şeker, tatlı, çorap hazırlıyor ne de küçükler yeni ayakkabılarını yataklarının kenarına bırakıp sabahın olmasını bekliyor. Sanırım bu değerimizi de yavaş yavaş yitiriyoruz.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Anı
B) Deneme
C) Günlük
D) Mektup



2. Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi. Veysel’in iki kız kardeşi çiçek hastalığına yakalanarak yaşamını yitirdi. Veysel de bu hastalıktan gözlerini kaybetti. Babasının ona oyalanması için aldığı sazla başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. Daha sonra kendi sözlerini yazıp söyledi. Kendisini bu konuda yetiştirip saz hocalığı yaptı. Eserlerinde yalın bir Türkçe kullanan Veysel, 1973 yılında hayatını kaybetti.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Anı
B) Günlük
C) Biyografi
D) Otobiyografi



3. Çevremizdeki en büyük enerji kaynağı güneştir. Fosil enerji kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla birlikte insanlar enerji kaynağı arayışına girmiş ve böylece güneşten daha fazla yararlanmaya başlamıştır. Güneşten gelen radyasyon enerjisinin önemli bir özelliği temiz enerji olmasıdır.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Makale
B) Deneme
C) Hikâye
D) Söyleşi



4. Vapur, rıhtımdan kalkıp Marmara’ya doğru hareket edince yolcu geçirmeye gelenler, üzerlerinden ağır bir yük kalkmış gibi ferahladılar. Hasan, vapurda eğlendi; gırıl gırıl işleyen vinçlere, üstleri yazılı cankurtaran simitlerine, kurutulacak çamaşırlar gibi iplere asılı sandallara bakarak çok eğlendi. Beş yaşında idi. Peltek, şirin konuşmasıyla güverte yolcularını epeyce eğlendirmişti. Fakat vapur, şuraya buraya uğrayıp bir sürü yolcu bıraktıktan sonra sıcak memleketlere yaklaşınca Hasan durgunlaştı.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deneme
B) Masal
C) Söyleşi
D) Hikâye



5. Tarihî dokuyu hissetmek isteyenlerin uğrak mekânıdır Bursa. Osmanlının başkentliğini yapmış bu şehirdeki camiler, hanlar, hamamlar tarihin canlı şahitleridir. Şehir merkezine gittiğinizde Ulu Cami sizi tüm ihtişamıyla karşılar. Ardından Koza Han’da içeceğiniz bir bardak çay, içinize huzuru yudum yudum akıtır. Emir Sultan ve Yeşil Türbe ziyaretinden sonra meşhur iskenderi yemek için sabırsızlanmaya başlarsınız.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Günlük
B) Anı
C) Gezi yazısı
D) Deneme



6.
• Günlük türünde yazılmış bir metinden alınmıştır.
• Deyimlere yer verilmiştir.
• Bildirme kipiyle çekimlenmiş fiiller vardır.
Aşağıdaki metinlerden hangisinde bu özellikler bir arada kullanılmıştır?
A) Kurumlarına, ürünlerine yabancı adlar koyanlar ana dillerinin bütünlüğünü hiç duymamış, yaşamamış kişilerdir. Bu kişilerin aykırı tutumlarının sonuçlarını ‟dil kirlenmesi” diye adlandırmak dile haksızlık olur.
B) Bugün Cağaloğlu’na inip öykü kitabı aldım birkaç tane. Hava yağmurluydu. Giderken köprünün tam ortasında yaygın, büyük bir kızıllık gözümü aldı. Bu görüntü karşısında şoför de hayretler içinde kaldı.
C) Bu dünyada gördüğünüz tüm iyi eserler iyimserlerin eseridir. Çünkü insan kötümser olunca eser vermesine imkân kalmaz. Bütün işlerin başlangıcı çetin mücadelelerle doludur. Bu zorluklar iyimserlikle aşılır.
D) Soluk soluğaydı. Kulağını demir kapıya yanaştırdı, dinledi. Hiçbir kıpırtı yoktu dışarıda. Ter içinde kalmıştı. Nicedir avuçlarında sıktığı yuvarlanmış kâğıt parçacığının ıslanıp yumuşadığını hissetti.



7. İzin verirseniz size ilkbahardan söz açmak istiyorum. Bahar sözünün kendine mahsus bir çekiciliği vardır. Yalnız tabiat için, kırlar için, çiçekler için, ağaçlar için değil; insanlar için de bir bahar, bir ilkbahar düşünülür. İnsanların genç olduğunu anlatmak için ‟ömrünün ilkbaharında” derler. Tabi o ömrün bir de sonbaharı vardır ki çiçeklenmenin sonunun geldiğini anlatmak için söylenmiştir.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Söyleşi
B) Makale
C) Anı
D) Günlük



DİĞER TESTLER İÇİN → tıklayın