Metin Türleri Test-4

Karma Test

1. Koskoca okyanusu aşıp cennet gibi bir ada olan Martinik’e ayak bastıktan sonra keşif turlarına çıkmamız birkaç gün gecikti. Neyse ki kendimizi yollara vurabildik. Yeşil... Buradaki adaları tasvir etmek için söylenebilecek tek sözcük. Martinik’in de yer aldığı ada grubu Küçük Antiller, dağlık bir yapıya sahip ve çok yoğun bir yeşil örtüyle kaplı. Kristof Kolomb’un Asya zannederek ayak bastığı Karayip (Antil) Denizi’ndeki adalar, cennet yakıştırmasını belki de dünyada en çok hak eden yerler.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Haber yazısı
B) Gezi yazısı
C) Makale
D) Deneme



2. Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1923 yılında Osmaniye’nin Hemite köyünde dünyaya gelmiştir. Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi’nin oğludur. Aslen Van-Erciş yolu üzerindeki Ernis köyünden olan ailesi, Birinci Dünya Savaşı’ndaki işgal yüzünden uzun bir göç süreci sonunda Osmaniye’nin Hemite köyüne yerleşmiştir. Yaşar Kemal, küçük yaşlarda halk edebiyatına ilgi duydu; saz çalmaya, türkü söylemeye ve destanlar anlatmaya başladı.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Biyografi
B) Otobiyografi
C) Anı
D) Deneme



3. Benciller, hiç hoşlanmadığım insanlardır. Çekilir hâlleri yoktur onların. Yanlarında bulunmak, konuşmalarını dinlemek büyük bir azaptır; sabır ister. İnat edip katlanmaya çalışsanız bile bir yerde tahammülünüz kalmaz. Ne çare, kaçıp kurtulmak da mümkün olmaz böylelerinden! O kadar çoktur ki onlar, birinden kurtulsanız diğeri burnunuzun dibinde bitiverir.
Bu metin aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?
A) Makale
B) Anı
C) Otobiyografi
D) Deneme



4. Bilmem bilir misiniz, kültürün güzel bir tarifi vardır. Kültür, insanın okuduklarını unuttuktan sonra aklında kalan şeydir, derler. Hani okullarda bize birtakım işimize yaramayacak bilgiler öğrettiklerini düşünür ve bunun için kızarız ya... Gerçekten okul sıralarında okuduğumuz, öğrenmeye mecbur olduğumuz, ‟Bunlara ne lüzum var?” dediğimiz dersler -kültürün bu tarifine göre- öğrendikten sonra unutmamız gereken şeylerdir. Bütün o bilgileri hazmedip tamamen unuttuğumuzu sandığımız zaman bizde kalan şey kültürümüzü oluşturur. Bu yüzden öğrendiğimiz hiçbir şey gereksiz değil. Sakın bilgi sahibi olmaktan, öğrenmekten kaçmayın!
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Söyleşi
B) Makale
C) Anı
D) Biyografi



5. Makedonya’nın merkezi olan Üsküp’te doğmuşum. 24 Aralık 1908’de... Üsküp, o sıralarda Osmanlı Devleti’nin bir vilayetiymiş. Selanik ve Manastır’la birlikte Rumeli’nin en büyük idare ve kültür merkezlerinden biriymiş. O sıralar şehrin dörtte üçü Türklerden oluşuyormuş. Ben üç yaşındayken veremden ölen babam Nebi Efendi’yi hiç hatırlamam. Babam, rüştiye ve idadi öğreniminden sonra kendi kendine Fransızca öğrendiği için pasaport memurluğuna atanmış. Edebiyata çok meraklı olduğunu, çok okuduğunu anlatırdı annem.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deneme
B) Biyografi
C) Otobiyografi
D) Makale



6. Hikâye ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
B) Olaylar belirli bir zaman diliminde gerçekleşir.
C) Gerçek hayatta yaşanabilecek olaylar anlatılır.
D) Sonunda iyiler kazanır, kötüler cezalandırılır.



DİĞER TESTLER İÇİN → tıklayın