Eleştiri (Tenkit)

Eleştiri (Tenkit): Bir edebi eserin veya düşünce yazısının başarısı ya da başarısızlığı hakkında hüküm bildiren yazılardır. Eleştiri yazarlarına "eleştirmen" denir. Edebiyatımızda eleştiri Şinasi'nin dil tartışmalarıyla başlar. Tanzimat döneminde Namık Kemal-Ziya Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem-Muallim Naci tartışmaları eleştiri türünde önemli örneklerdir. Cumhuriyet döneminin önemli eleştiri yazarları Nurullah Ataç, Cevdet Kudret, Suut Kemal Yetkin'dir.
www.z-turkce.com

Eleştirinin Özellikleri:

» Eleştirisi yapılan eserin veya sanatçının okuyucuya birçok yönden tanıtılmasını sağlar. Bu bakımdan eleştirmen okuyucuya yol gösterir.

» İyi bir eleştirmen objektif olmalı, öznellikten uzak durmalıdır.

» Eleştiri yapacak kişi eleştirdiği konu hakkında uzman olmalıdır.


Örnek Eleştiri Yazısı: Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen gibi birbirinden değerli sanatçıların rol aldığı ve Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı ‟Şaban Oğlu Şaban” filmi 1977 yılında çekilmiştir. Geleneksel Türk tiyatrosunun birçok özelliğini başarılı bir şekilde yansıtan film, aradan geçen uzun zamana rağmen hâlâ değerini korumaktadır. Yeşilçam sinemasının en eğlenceli yapıtlarından biri olan film, günümüzde bile en beğenilen filmlerden biridir.