Biyografi, Otobiyografi

Biyografi (Yaşam Öyküsü): Çeşitli alanlarda tanınmış, başarılı olmuş kişilerin hayatlarını anlatan yazı türüne denir. Divan edebiyatında yazılan ve meşhur şairlerin hayatlarını konu alan "Şuara Tezkireleri", günümüzdeki biyografi türüyle benzerlik gösterir. Peygamberlerin hayatlarını konu edinen "siyer" ilmi de biyografi türüyle benzerlik gösterir. www.z-turkce.com


Biyografinin Özellikleri:

» Biyografisi yazılan kişi hakkında titiz ve tarafsız bir çalışma yapılmalıdır.

» Kişinin yaşam öyküsü gerçeğe uygun bir şekilde yazılmalıdır.

» Biyografi yazılırken hatıra, günlük, mektup gibi belgelere başvurulabilir, hayatı kaleme alınan kişinin yakınlarıyla görüşülebilir.


Örnek Biyografi: Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır Ergani'de doğdu. İlkokulu Ergani'de, ortaokulu Gaziantep Ortaokulu'nda, liseyi Maraş Lisesi'nde tamamladı. Bursluluğu kazanarak girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye bölümünden 1955 yılında mezun oldu. Maliye Müfettiş Muavinliği (1956-1959) ile Gelirler Genel Müdürlüğü Kontrolörlüğü (1959-1965) görevlerinde bulundu. Daha sonra memurluktan ayrıldı ve yayın hayatını seçerek İstanbul'da yaşamaya başladı. 1960 yılından itibaren çıkardığı DİRİLİŞ dergisini ve yayınlarını kurdu.



Otobiyografi (Öz Yaşam Öyküsü): Yaptığı çalışmalarla, eserleriyle, başarılarıyla ün yapmış bir kişinin kendi hayatını anlattığı yazı türüne denir. Otobiyografisini yazan bir kişinin objektif olması zordur. Çünkü kişi hayatındaki her ayrıntıyı ya da hatırlamak istemediği anları yazmak istemeyebilir. Otobiyografiyi anı türünden ayıran fark ise şudur; Otobiyografi yazan kişi sadece kendi yaşamını anlatır. Anı yazan kişi ise anılarında başkalarından da bahseder.


Örnek Otobiyografi: Merhaba, ben Yusuf. 1980 yılında Denizli'de doğmuşum. Çocukluğum Denizli'de geçti. 13 yaşındayken annemi kaybettim. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Denizli'de tamamladım. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2003 yılında mezun oldum. Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak görev yapmaktayım. Öğretmenlik hayatımın yanında dijital yazarlık, web tasarım ve grafik tasarım alanlarında hizmet vermekteyim.