Metin Türleri Test-2

Karma Test

1. Asık suratlı insanlardan hoşlanır mısınız desem tabii bana gülersiniz. Zaten ben de biraz gülmeniz için söze böyle başladım. Güler yüze ve gülmeye dair olan bu konuşmayı asık suratla dinlemenizi istemem tabii. Konuşurken söze başladığınız sırada karşınızdakinin kaşlarını çattığını, asık bir suratla sizi dinlediğini görürseniz konuşmak hevesiniz kırılır. Lafı kısa kesip bu tatsız sohbeti bir an önce bitirmeye bakarsınız. Bir de karşınızdakinin sizi güler yüzle dinlediğini, hatta araya biraz da tatlı söz karıştırarak sohbete renk verdiğini görecek olsanız konuştukça konuşacağınız gelir.
Bu paragraf aşağıdaki metin türlerinden hangisinden alınmıştır?
a) Anı
b) Makale
c) Sohbet
d) Deneme



2. Yürüyüşlerin anlam ve mahiyetini hiç incelediniz mi? Eğer sokakta zihniniz bir yere takılı değilse zamanınızı eğlenceli ve faydalı geçirmek için bunu tavsiye ederim. Yürüyüşleri gözlerinizle dinlemeye alıştınız. Çünkü her yürüyüş öyle bir dildir ki, mahiyetleri sözden daha fazla açığa vurur. Hiç tanımadığınız birinin yürüyüşünü şöyle birkaç dakika hatta birkaç saniye izleyiniz. Onunla birkaç saat konuşmuş olsanız bu kadar tanımayacaktınız.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sohbet
b) Deneme
c) Makale
d) Roman



3. Bir masalın unsurları ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Masalda olay bilinen bir yer ve zamanda geçer.
b) Masalda "Bir varmış, bir yokmuş." gibi tekerlemeler vardır.
c) Masallardaki varlıkların bir kısmı doğaüstü varlıklardır.
d) Tekerlemeler, masalın başında veya sonunda kullanılan kalıplaşmış sözlerdir.



4. Otobüsümüz Tavas'tan Kale'ye doğru hareket halinde. Yol, alabildiğine düz ve geniş olan Tavas Ovası'nın kenarından hafif kıvrımlarla Kale'ye doğru uzanıyor. Yolun kenarındaki tarlalarda ayçiçeği, tütün, buğday, nohut, arpa gibi tarım ürünleri yetiştiriliyor. Hemen hemen her tütün tarlasının içinde yer alan çadırlar dikkatimi çekiyor.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gezi yazısı
b) Söyleşi
c) Anı
d) Deneme



5. Bu sabah alayla hareket ettik. Hava güzeldi. Şimdi karargâha geldik. Henüz çadırlar kurulmadı. Ben çok yorgunum. Yorgunluktan biraz başım ağrıyor. Yolda mola ederken bir Turan gazetesi bulduk. Tarih 2 Teşrin-i evvel idi. Bulgaristan'ın, Sırbistan'ın münasebetlerini kestiklerini yazıyordu. Hatta Vedranye civarında bir muzafferiyetten haber veriyor... (5 Teşrin-i Evvel 'ekim')
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sohbet
b) Günlük
c) Haber yazısı
d) Gezi yazısı



6. 24 Ağustos 1922'de karargâhımızı Akşehir'den taarruz cephesi gerisindeki Şuhut kasabasına naklettirdik. 25 Ağustos 1922 sabahı da Şuhut'tan savaşı idare ettiğimiz Kocatepe'nin güneybatısında çadırlı ordugâha naklettik. 26 Ağustos sabahı Kocatepe'de hazır bulunuyorduk. Sabah 5.30'da topçu ateşimizle taarruz başladı.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hikaye
b) Deneme
c) Haber yazısı
d) Anı (Hatıra)



7. Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır Ergani'de doğdu. İlkokulu Ergani'de, ortaokulu Gaziantep Ortaokulu'nda, liseyi Maraş Lisesi'nde tamamladı. Bursluluğu kazanarak girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye bölümünden 1955 yılında mezun oldu. Maliye Müfettiş Muavinliği (1956-1959) ile Gelirler Genel Müdürlüğü Kontrolörlüğü (1959-1965) görevlerinde bulundu. Daha sonra memurluktan ayrıldı ve yayın hayatını seçerek İstanbul'da yaşamaya başladı. 1960 yılından itibaren çıkardığı DİRİLİŞ dergisini ve yayınlarını kurdu.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Biyografi
b) Makale
c) Otobiyografi
d) Anı (Hatıra)



8. 1975 yılının ılık ve yağışlı bir bahar gününde Almanya'nın -o zamanlar Stuttgart iline bağlı olan- Eberbach ilçesinde doğmuşum. Rahmetli annemin daha sonraları sıkça bahsettiği, bazen de beni kendisine emanet ettiği Anita teyzeyi hayal meyal hatırlıyorum. Okul çağına yaklaşırken Türkiye'ye geldim. İlkokulu Denizli'nin Kale ilçesine bağlı Karaköy köyünde, liseyi Nazilli Lisesinde okudum. Marmara ve Anadolu Üniversitelerinde lisans eğitimimi tamamladım.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Anı
b) Biyografi
c) Otobiyografi
d) Gezi yazısı



DİĞER TESTLER İÇİN → tıklayın