1. Dünyada hızla gelişen mobil teknolojisine güzel ülkemizin değerli insanları da ayak uydurmakta gecikmiyorlar. 2013 yılı verilerine göre 75 milyon nüfusa sahip ülkemizde 68 milyon cep telefonu bulunduğu tesbit edildi. Bazen özelliklerini bilerek ve bu özelliklerinden azami derecede yararlanarak kullandığımız; bazen bir heves, bir özenti sonucu elde edip özelliklerinin neler olduğunu bile bilmeden sadece iletişim ihtiyacı için kullandığımız bu cihazların halkımız tarafından satın alınırken tercih edilen belli başlı kriterleri de var. Ülkemizdeki kullanıcıların mobil cihaz satın alırken en çok aradıkları kriterler sırasıyla kullanım kolaylığı, tasarım, sosyal ağlara erişim, oyun ve kamera özellikleri. Ancak uygulama ekosistemi, navigasyon, internet erişimi, banka ve finans uygulamaları ise ülkemiz kullanıcılarının çok az tercih ettiği kriterler.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Anı
b) Biyografi
c) Eleştiri
d) Makale
2. Günümüze baktığımızda dünya nüfusunun giderek artması ile birlikte iş sahasında istihdam alanlarının daraldığını görüyoruz. Teknolojinin gelişmesi, ihtiyaçların artması, yaşam koşullarının değişmesi, iletişim ve ulaşımın gelişmesi gibi etkenlerle her ne kadar yeni iş alanları doğsa da bu durum çalışma hayatında bir yer edinme konusundaki zorlukların önüne geçemiyor. Çünkü insan nüfusunun artması, çalışma hayatında rekabeti de beraberinde getiriyor. Yani iyi bir işte çalışmak için aşılması gereken engeller olduğu kadar yarışılması gereken rakipler de günden güne çoğalıyor.
Bu paragraf aşağıdaki metin türlerinden hangisinden alınmıştır?
a) Röportaj
b) Makale
c) Masal
d) Deneme
3. Smart kavramı teknolojik cihazlar içinde ilk olarak bilgisayarlarda kullanıldı. İşletim sistemine (operating system ya da OS) sahip cihazlar smart özelliği kazanmış oldular. Bilgisayarlar windows, linux vb işletim sistemleriyle donatıldı. Daha sonra cep telefonları işletim sistemlerine kavuştu. Symbian, Palm, Windows mobile gibi işletim sistemlerinden başlayıp Android ve IOS platformlarına kadar gelişen bu sistemler günümüzde TV'lerde de yerlerini almaya başladılar. Smart (akıllı) TV denilen bu cihazlarla bir yandan TV izlerken diğer yandan sosyal ağlarda gezinebilme imkanı, wifi ya da DLNA yoluyla TV ile tablet, TV ile PC ve TV ile mobil cihazlar arasında bağlantı kurarak her türlü veri alışverişi mümkün hale geldi.
Bu paragraf aşağıdaki metin türlerinden hangisinden alınmıştır?
a) Makale
b) Otobiyografi
c) Anı
d) Eleştiri
4. Montaigne'nin Denemeler'i sık sık okuduğum kitaplardandır. Gecenin geç vakitlerinde konuşacak birini aradığım zaman Denemeler'i açar, Montaigne ile konuşmaya başlarım. Onda kendisinden söz ederken bizden söz eden, bizi dinlemeye hazırlanan bir hâl vardır. Havanın yağışlı veya güneşli olduğuna göre inanışları da başkalaşan bu iklim adamı hayatının en tatlı yıllarını Perigod'daki şatosunun bahçesinde yürüyüşün tadını çıkararak, hayale dalmakla, basık tavanlı kitap odasına kapanarak, zevk içinde Denemeler'ini yazmakla geçirmiştir.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Deneme
b) Biyografi
c) Gezi yazısı
d) Makale
5. İnsan her gördüğü şeyi her zaman görmüyor. Şu satırları yazdığım sırada, arkamda kitaplığın üstünde duran vazoyu hayalimde canlandırmak istedim. Ne biçim şeydi o vazo? Rengi, çizgileri nasıldı? Hatırlayamadım. Sorular zihnimde uzayıp gittikçe, oradaki vazonun varlığından bile şüpheye başladım. Çevremizden kayboldukları zaman yokluklarını ansızın hissedecek kadar bizden olan, yaşayışımıza karışan şeyleri bile çok defa görmekten uzağız. Ama bazı anılarımız olur, bilinmez nasıl, bilinmez niçin, gördüğümüz halde görmediğimiz bir şeyi göreceğimiz tutar ve bütün düşüncelerimiz onunla dolar.
Bu paragraf aşağıdaki metin türlerinden hangisinden alınmıştır?
a) Makale
b) Anı
c) Deneme
d) Eleştiri
6. Okuyucu, bu kitapta yalan dolan yok. Sana baştan söyleyeyim ki, ben burada yakınlarım ve kendim dışında hiçbir amaç gütmedim. Sana hizmet etmek yahut kendime ün sağlamak hiç aklımdan geçmedi; böyle bir amaç peşinde koşmaya gücüm yetmez... Kısacası, okuyucu, kitabımın özü benim.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Eleştiri
b) Deneme
c) Anı
d) Makale
7. Güzel yazılmış bir yazıyı okumak, sönüp gitmiş bir varlığın fotoğrafına bakmak gibidir. Daha doğrusu donup kalmış, sessiz bir fotoğraf değil; konuşan, düşündüklerini anlatan canlı ve sesli bir sinema. Onun içindir ki yazı, birçok olamamazlıkları olur yapmıştır. Ölü dirilmez, 10 liraya Amerika'ya gidilmez, her büyük adam bizimle konuşmaz. Bu böyledir de, en büyük yazıcıların herhangi bir kitabı pekâlâ 10 liraya alınır ve bu büyük düşünücü ile baş başa on gün, yirmi gün, bir ay oturup konuşabilirsin.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Eleştiri
b) Gezi yazısı
c) Haber yazısı
d) Deneme
DİĞER TESTLER İÇİN → tıklayın