1. Yirmi yıllık bir eğitimci olarak eğitim sistemimizde birtakım yanlış uygulamalarla karşılaştım. Bunların içinde en çok dikkatimi çeken konulardan biri de öğretim programlarının yoğun ve ayrıntılı bir şekilde hazırlanması. Akademik kariyeri olan ve belirli makam sahibi kişilerce hazırlanan bu programlar yüzbinlerce öğrenciyi okuldan soğutup uzaklaştırıyor. Programları hazırlayan bu insanlar sanırım herkesi kendileri gibi sanıyorlar. Halbuki bütün öğrenciler akademisyen olmayacak.
Yukarıdaki paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Eğitimde olması gerekenler
b) Eğitimde yapılan yanlışlar
c) Öğrenci sorunları
d) Eğitim eksikliği
2. Hayatımızın her alanında teknolojinin hakim olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Okul çağındaki bir çocuk için teknoloji bir araç mı yoksa amaç mıdır? Bu sorunun cevabı net olarak anne babalara ve öğrencilere öğretilmelidir. Ödev, proje, materyal hazırlama, döküman bulma vb. çalışmalar için araştırma yaparken elbette teknolojiden yararlanılmalıdır. Çünkü günümüzde öğrenciler bir sözcüğün anlamını araştırırken koca koca ansiklopedilere bakmıyorlar. Teknoloji onlara bu konularda büyük kolaylıklar sağlıyor. Ancak çocuklarımızın bu teknolojiyi bir araç olmaktan çıkarıp hayatlarının bir parçası haline getirmemeleri konusunda gerek anne babalara gerekse eğitimcilere büyük sorumluluklar düşüyor.
Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Teknolojik gelişmelerin tarihsel süreci
b) Eğitimde teknolojiden yararlanma yöntemleri
c) Çocuğun hayatında teknolojinin yeri
d) Öğrencilerin eğitime bakış açıları
3. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin insan hayatında en verimli olduğu dönemler çocukluk ve gençlik yıllarıdır. "Ağaç yaş iken eğilir." demiş atalarımız. Ancak insanda azim olduktan sonra hayatının her döneminde öğrenme faaliyetini sürdürebilir. Çünkü ilim beşikten mezara kadar devam eden bir süreçtir ve öğrenmenin yaşı yoktur.
Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Öğrenmenin aşamaları
b) Öğrenmede yaş farkı
c) Öğrenmenin sürekliliği
d) Çocukluk ve gençlik dönemlerinde eğitim
4. Ülkemizde tarihi eserleri ve kültürel mirası koruma konusunda maalesef gerekli özen gösterilmiyor. Bazı insanlar buraları bir çöplüğe çevirirken bazıları da eserlerin üzerini tahrip ederek tarihi dokusuna zarar veriyorlar. Kayseri'de bulunan ve çoğu 12. yüzyıldan kalma kümbetler de bu değerbilmezlikten nasibini aldı. Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Sahabiye ve Serçeönü Mahallesi'nde bulunan kümbetler gençlerin yazı alanı haline geldi. Tuttukları futbol takımlarının, sevgililerinin veya sevdikleri bir şarkının dizelerini sprey boyalarla kümbetlere yazan bu duyarsız insanlar yüzünden buradaki tarihi eserlerin durumu içler acısı.
Bu paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Tarihî ve kültürel mirasımız
b) Sprey boyaların tarihi eserlere verdiği zararlar
c) Anadolu Selçuklu döneminin canlı şahidi kümbetler
d) Tarihi ve kültürel mirasa yapılan saygısızlık
5. Obezite, yani aşırı kilolu olma durumu günümüzde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Özellikle kalp krizini ve kanser riskini tetikleyen obezite hastalığının şeker hastalığına ve damar tıkanıklığına da yol açtığı belirtiliyor. Doktorlar, bir vücudun hacimsel olarak ne kadar büyük olursa kalbin de o denli yorulacağını söylüyorlar. Çünkü kalp, şişman bir vücuda daha fazla kan pompalamak zorunda olduğu için daha çok yoruluyor. Bu da kalp ile ilgili sorunları ortaya çıkarıyor.
Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
a) Obezite kanser riskini ortadan kaldırabilir.
b) Şişmanlık kalp hastalıklarına yol açar.
c) Şişman bir vücutta kalp daha fazla yıpranır.
d) Şeker hastalığının nedenlerinden biri de obezitedir.
6. Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir, ilk romanı Aganta Burina Burinata'dan son romanı Ötelerin Çocukları'na kadar konularını Bodrum ve çevresindeki balıkçıların, süngercilerin hayatlarından alır. Anadolu'nun kıyı kasaba ve köylerinde yaşayan yoksul ama iç dünyaları zengin ve sevgi dolu deniz insanlarının yaşam mücadelelerini, küçük mutluluklarını, emeklerini renkli ve şiirsel üslubuyla öyküleştirir.
Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
a) Cevat Şakir'in romanlarının konusu nedir?
b) Cevat Şakir'in en sevilen romanı hangisidir?
c) Halikarnas Balıkçısı'nın ilk romanı hangisidir?
d) Cevat Şakir'in romanlarında kullandığı üslup nasıldır?
7.
Başıboş kırlara salar tayını
Elinden düşürmez okla yayını
Aklına getirmez zafer payını
Memleket yolunda kurban olurlar
Bu dörtlüğün konusu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zafer coşkusu
b) Geçmişe özlem
c) Doğa sevgisi
d) Memleket sevgisi
8.
Geceleyin bir ses böler uykumu
İçim ürpermeyle dolar, nerdesin
Arıyorum yıllar var ki ben onu
Aşıkıyım beni çağıran bu sesin
Bu dörtlüğe hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Özlem
b) Yalnızlık
c) Sevgi
d) Korku
DİĞER TESTLER İÇİN → tıklayın